DIMDY.NL

Peter en Lucie Furer

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Behendigheid

E-mail Afdrukken PDF

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een discipline van de hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.Agility laat toe de fysieke toestand van een hond te beoordelen en geeft hem de mogelijkheid om een groot zelfvertrouwen te krijgen.Gebruikte toestellen zijn: de hoogtesprong, de breedtesprong, de borstelsprong, de tunnel, de slurf, de band, de katteloop, de A-schutting, de wip en de slalom. In Nederland kan binnen twee overkoepelende organisaties aan agility worden gedaan, namelijk de Federatie Hondensport Nederland (FHN) en Cynophilia. Agility is een snelgroeiende sport, die vooral de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen.
Bron: Wikipedia

Van de genoemde toestellen zie je de borstelsprong eigenlijk nooit (meer) in een parcours, terwijl er nog wel andre toestellen te noemen zijn, te weten de oxer en de muur.

Agility is met de jaren gegroeid tot een echte sport die door velen wereldwijd, al dan niet op professioneel niveau, wordt beoefend. Plezier voor baas en hond staat daarbij nog altijd voorop bij deze sport waarbij je je hond met je stem en lichaamstaal zo snel mogelijk en zonder fouten door een parcours moet loodsen, zonder dat je je hond of de hindernissen mag aanraken. Het spreekt voor zich dat daar een grondige training aan vooraf gaat en jij en je hond een (h)echt team moeten vormen. Agility versterkt niet alleen de fysieke capaciteiten van de hond, maar maakt hem/haar ook vaak mentaal sterker. Een goed voorbeeld daarvan is wel onze Denzell, die, dat weten we wel zeker, vooral door de behendigheid een stuk stabieler is geworden.

Agility is niet geheel blessureongevoelig. Om blessures zoveel mogelijk te voorkomen moet de hond eerst volgroeid zijn en de training op een verantwoorde wijze worden opgebouwd. Eigenlijk kun je met iedere gezonde en normaal gebouwde hond, mits in een goede conditie, aan agility doen. Toch is het verstandig om, zeker wanneer je weet dat je met je hond agility wilt gaan doen, je vóór de aanschaf van de hond ook goed te informeren naar de mogelijkheden en eventuele beperkingen van het ras. Het spreekt voor zich dat het ene ras meer geschikt is voor het spelletje dan het andere ras. Grote en zware honden of kortpotige lange honden zullen vaak meer problemen ondervinden.

Het is natuurlijk niet zo dat kleine honden de zelfde hoogte moeten springen als grote honden. Er zijn drie klassen. De small-klasse voor honden met een schofthoogte tot 35 cm, de medium-klasse voor honden tot een schofthoogte van 43 cm en de large klasse voor de honden met een schofthoogte van 43 cm of meer. De hoogtesprongen mogen voor de small tot 35 cm, voor de medium tot 45 cm en voor de large tot 65 cm hoog zijn. De small-klasse heeft een breedtesprong van 40 tot 50 cm (2 elementen), de medium van 70 tot 90 cm (3 tot 4 elementen) en de large van 1,20 tot 1,50 cm (4 tot 5 elementen).

Agility biedt ook voor toeschouwers het nodige spektakel. Het is dan (nog) wel geen olympische sport, maar zijn wel jaarlijkse wereldkampioenschappen, waaraan alleen combinaties meedoen die door strenge landelijke selecties komen. In 2011 is in het Franse Liévin bij de large een Nederlandse combinatie wereldkampioen geworden, Roy Fonteijn en zijn hond Flinn. Kijk hier voor zijn winnende rondjes.

Kortom, mits verantwoord beoefend, is agility een schitterende sport die op elke niveau met veel plezier voor baas en hond kan worden beoefend. Informeer eens bij de kynologenvereniging of hondensportclub in uw omgeving of ga eens langs bij één van de vele wedstrijden die door het hele land worden gehouden. U vindt op internet verschillende sites waar u een wedstrijdkalender kunt raadplegen. Eén daarvan is www.nimble.nl.

Laatst aangepast op dinsdag, 24 januari 2012 21:52