DIMDY.NL

Peter en Lucie Furer

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Sheltie

peter pumpkin_1.jpg

Ch Halstors Peter Pumpkin ROM (Fair Play of Sea Isle ROM x Ch Sea Isle Rhapsody of Halstor). 160 Champions including 10 ROM's. Sable/white, 7/13/65.

De Sheltie, op straat steevast “kleine Lassiehond” of “Minilassie”genoemd, is een ras dat oorspronkelijk van de Shetland Eilanden komt. Dat verklaart ook waarom het min of meer een miniatuuruitgave van “grote broer” de Schotse Collie is. Vanwege de barre weersomstandigheden op deze eilanden wordt alles klein gehouden, denk maar aan de Shetland Pony en de Shetland schapen. Op de eilanden werden ze gehouden om de schapen te hoeden maar eigenlijk nog meer om de schapen uit de moestuinen te houden die niet omheind waren. Bij gebrek aan een imposante verschijning gebeurde dit met zoveel mogelijk geluid. Dit brengt ons meteen op toch wel een nadeeltje van dit ras, Shelties zijn erg waaks en daardoor behoorlijk luidruchtig zo af en toe. Maar alhoewel je het er nooit helemaal uit krijgt is dat met de juiste opvoeding en training aardig in de hand te houden.

De Sheltie is er in vier verschillende kleurslagen, laten wij nu ook alle vier hebben. Yoshi is een sable (bruin/wit), Megan is zwart-wit of bi-black, Daan is een driekleur of tricolor (zwart/bruin/wit) en Ice is een bleu-merle, dat is grijs met zwarte vlekken/ bruine aftekeningen, een witte bef en evt. een witte kraag.
Met een beetje geluk kan een Sheltie zeker 14 jaar oud worden. Maar ook hogere leeftijden zijn geen uitzondering. Het karakter van de Sheltie is eigenlijk in één woord “gemakkelijk” te noemen. Het zijn hele slimme, snel lerende, zeer levendige hondjes die erg graag werken en bezig zijn. Ze behalen dan ook vaak goede resultaten in de gehoorzaamheid en zeker in de behendigheid. Verder zijn ze erg aanhankelijk en vinden het heerlijk daar te zijn waar de baas is, gaat of staat. Onze honden gaan ook altijd mee op vakantie naar de camping in het buitenland. Onze honden hebben ook een goede band met onze kinderen. Shelties zijn naar vreemden toe vaak terughoudend, het zijn zeker geen allemansvrienden. Hun terughoudendheid zullen ze vaak willen compenseren met het maken van geluid.

Nog een belangrijke tip: Er zijn hondenrassen die zich, zeker wanneer er niet genoeg mee wordt gedaan, gaan vervelen en waarbij op den duur vaak gedragsstoornissen zijn te bespeuren. Dat zal misschien niet zo snel gebeuren bij een Sheltie. Maar ook een Sheltie is geen hond om alleen maar mooi te zijn en thuis voor de kachel te liggen. Daar is hij niet voor gefokt en niet het type voor. Wilt u wel een goede kameraad waarmee u ook meer wilt doen, dan is de Sheltie zeker het overwegen waard. Of het nu gehoorzaamheidstraining is, flyball of (voor de sportievelingen die zelf mee willen rennen) de behendigheidsport, de honden vinden (meestal) alles leuk!!!!!

De Sheltie valt onder te verdelen in twee lijnen, de Engelse en de Amerikaanse lijn, met elk zijn eigen rasstandaard. In de onderliggende pagina’s zullen we de naast de geschiedenis ook de beide standaarden beschrijven.